¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Röd, gul och grön paprika.
Paprika
Kategorier:
Recept med paprika:
På andra språk:
Övrigt:
Paprika grön gul röd
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
2,8752,875 % av RDI 23 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,207142857060,207 % av RDI 0,29 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
211,9999947212 % av RDI 159 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
19,4444444442519,444 % av RDI 1,75 mg
|
Folat |
12,812,8 % av RDI 40 µg
|
Fosfor |
3,8333333413,833 % av RDI 23 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
3,469387755223,469 % av RDI 0,34 mg
|
Kalcium |
0,750,75 % av RDI 6 mg
|
Kalium |
5,939393885,939 % av RDI 196 mg
|
Magnesium |
3,4920634873,492 % av RDI 11 mg
|
Niacin |
4,3754,375 % av RDI 0,7 mg
|
Riboflavin |
2,857142857162,857 % av RDI 0,04 mg
|
Selen |
0,66666666660,667 % av RDI 0,3 µg
|
Tiamin |
3,333333333323,333 % av RDI 0,04 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Paprika grön
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
1,51,5 % av RDI 12 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,149999999940,15 % av RDI 0,21 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
153,3333295153,333 % av RDI 115 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
8,777777777698,778 % av RDI 0,79 mg
|
Folat |
4,484,48 % av RDI 14 µg
|
Fosfor |
3,8333333413,833 % av RDI 23 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
3,469387755223,469 % av RDI 0,34 mg
|
Kalcium |
0,750,75 % av RDI 6 mg
|
Kalium |
5,242424195,242 % av RDI 173 mg
|
Magnesium |
2,8571428532,857 % av RDI 9 mg
|
Niacin |
3,1253,125 % av RDI 0,5 mg
|
Riboflavin |
1,428571428581,429 % av RDI 0,02 mg
|
Selen |
0,44444444440,444 % av RDI 0,2 µg
|
Tiamin |
2,499999999992,5 % av RDI 0,03 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Paprika röd
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
6,8756,875 % av RDI 55 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,292857142740,293 % av RDI 0,41 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
266,66666266,667 % av RDI 200 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
35,555555555235,556 % av RDI 3,2 mg
|
Folat |
24,6424,64 % av RDI 77 µg
|
Fosfor |
4,0000000084 % av RDI 24 mg
|
Jod |
|
Järn |
3,979591836873,98 % av RDI 0,39 mg
|
Kalcium |
0,750,75 % av RDI 6 mg
|
Kalium |
6,606060546,606 % av RDI 218 mg
|
Magnesium |
3,4920634873,492 % av RDI 11 mg
|
Niacin |
5,6255,625 % av RDI 0,9 mg
|
Riboflavin |
6,428571428616,429 % av RDI 0,09 mg
|
Selen |
0,44444444440,444 % av RDI 0,2 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
3,753,75 % av RDI 0,3 mg
|
Paprika förvälld
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
1,51,5 % av RDI 12 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,092857142820,0929 % av RDI 0,13 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
71,999998272 % av RDI 54 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
9,111111111029,111 % av RDI 0,82 mg
|
Folat |
3,23,2 % av RDI 10 µg
|
Fosfor |
3,8333333413,833 % av RDI 23 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
3,571428571553,571 % av RDI 0,35 mg
|
Kalcium |
0,750,75 % av RDI 6 mg
|
Kalium |
5,45454545,455 % av RDI 180 mg
|
Magnesium |
2,8571428532,857 % av RDI 9 mg
|
Niacin |
3,753,75 % av RDI 0,6 mg
|
Riboflavin |
0,714285714290,714 % av RDI 0,01 mg
|
Selen |
0,44444444440,444 % av RDI 0,2 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
2,6252,625 % av RDI 0,21 mg
|
Färsk paprika och chilipeppar : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Land |
Mängd |
Värde
|
Nederländerna |
21 673 |
323 059 788 kr 30 355 461 euro
|
Spanien |
8 010 |
109 515 424 kr 10 290 328 euro
|
Tyskland |
1 530 |
27 608 416 kr 2 594 152 euro
|
Grekland |
942 |
6 442 984 kr 605 398 euro
|
Ungern |
596 |
6 978 624 kr 655 728 euro
|
Danmark |
393 |
8 340 680 kr 783 710 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Paprika är en pepparliknande grönsak som återkommer i olika färger och med olika stark smak. Alla paprikasorter är gröna som omogna, och de flesta går via gult mot rött i färgen när de mognar. olika varianter har dock odlats fram för att kunna säljas som t.ex. gula eller röda paprikor. Smaken är mycket eller ganska mild jämfört med andra pepparfrukter.
Grönsaken har sitt ursprung i Mexiko, Syd- och Centralamerika, och spreds över Europa efter upptäckten av Amerika. Ungern är känt för sina stora paprikaodlingar, samt för kryddan som utvinns ur frukten, paprikapulvret.
Miljöpåverkan
Större delen av året är paprikan långväga transporterad, och/eller odlad i uppvärmda växthus. Under en kort tid i slutet av sommaren finns dock nordeuropeisk, ibland rent av frilandsodlad paprika att hitta i butikerna. Även den växthusodlade är ett betydligt bättre miljöval under de varmaste veckorna i slutet av sommaren.
Hållbarhet
Grön paprika står sig bäst, ett par tre veckor i kylskåp. Ju mognare paprikan är, desto sämre hållbarhet.[1]
Näringsvärde
En hel och halv röd paprika
Röd, gul och grön paprika
Quadrato d'Asti Giallos paprikablomma
Länkar
- ↑ Livsmedelssverige, läst den 4 september 2011